27 Januara, 2021

Kolone kroz Sloveniju prema Austriji: Na Karavankama se čeka satima za prelazak granice

Nakon što jučer nije bilo puno slovenskih i austrijskih turista koji su se vraćali sa ljetovanja kod susjeda, uprkos stavljanju Hrvatske na crvenu listu epidemiološki rizičnih zemalja, prava navala se očekuje danas i sutra, a već je počelo kasno sinoć.
U Hrvatskoj se još uvijek nalaze desetine hiljada slovenskih turista, piše 24ur.

“Nova uredba o ulasku na snazi je tek jedan dan u Austriji, ali već je uzrokovala puno haosa”, piše austrijski Heute koji podsjeća da svim putnicima moraju biti pregledani dokumenti, zatim moraju ispuniti formurale i proći kontrolu graničara.

Što se tiče povratka i gužve u saobraćaju, trenutno je najgore na autoputu između Lesca i tunela Karavanke prema Austriji, gdje vozači čekaju više od četiri sata.

Prema podacima Prometno-informativnog centra, na gorenjskoj autocesti, između Lesca i tunela Karavanke, prema Austriji, postoji saobraćajna gužva u dužini od sedam kilometara. Period čekanja je više od četiri sata.

Tunel Karavanke prema Austriji zatvoren je zbog zagušenja i snažne austrijske kontrole putnika. Ulaz Jesenice Istok i Jesenice Zapad/Hrušica prema Austriji također je zatvoren.

Austrijski ORF navodi da se čeka i do 13 sati za prelazak granice u automobilima bez hrane i vode jer graničari vrše stroge kontrole zbog koronavirusa.

https://www.facebook.com/watch/?v=2681031262155181&extid=vDXvSLCriFge3v1s

Vozačima se savjetuje da ne kreću prema Jesenicama, Kranjskoj Gori i Austriji bez velike potrebe. Oni koji idu prema Jesenicama trebali bi koristiti izvoz Lesce. Na regionalnom putu kod raskrsnice autoputa Jesenice zapad / Hrušica u oba smjera postoji prometna gužva.

Prema podacima Policijske uprave Kranj, konvoj automobila je na gore navedenoj autocesti, a trenutno kroz tunel prolazi oko 500 vozila u sat vremena.

“Situacija se može promijeniti, tako da još uvijek predlažemo preusmjeravanje na druge granične prijelaze za Austriju izvan Gorenjske, jer kroz Karavanke još uvijek ima nekoliko sati za prelazak granice”, saopćili su.

Građani Austrije mogu koristiti kontrolne punktove Korensko sedlo i Jezersko, gdje su uslovi u prometu trenutno zadovoljavajući. Za pravac Korensko sedlo sigurno je isključenje u Lescama, ali trenutno može biti i u Lipce. U Ljubelju je kolona automobila dugačka oko tri kilometra.

Lokalnim policajcima od jučer pomažu ljubljanski saobraćajni policajci i Specijalizirana jedinica za kontrolu saobraćaja u Generalnoj policijskoj upravi.

“Učesnici trebaju ponijeti dovoljno tekućine prije nego što uđu u konvoj. Oni sa bolesnim putnicima trebali bi izbjegavati Karavanke. Na autoputu se može stvoriti kolona. Zabranjeno je hodanje autoputem”, apelirali su kranjski policajci.

Policajci očekuju masovni povratak Slovenaca danas i sutra

Prometno-informativni centar je ovog vikenda predvidio vrlo veliku gustoću prometa na slovenskim cestama, jer će osim kraja godišnjih odmora u nekim njemačkim pokrajinama i Nizozemskoj, u ponedjeljak početi prijelazni period prije uvođenja obavezne 14-dnevne izolacije za te slovenačke državljane, koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj. Ima ih na desetine hiljada, prema nekim procjenama čak i blizu 80 000.

Ipak, jučer nije otkriven pritisak slovenačkih državljana na granične prijelaze s Hrvatskom, pa granična policija očekuje to danas i u ponedjeljak. Svim se putnicima preporučuje da se pripreme za put i odaberu granične prijelaze koji nisu toliko zagušeni. Oni bi trebali krenuti što je prije moguće kako bi izbjegli gužve i stigli na vrijeme, do ponedjeljka do ponoći, apeluju Slovenci.

/klix.ba