18 Maja, 2021

Ružnić: Zatvaramo prihvatne centre Miral i Bira, nema više dolazaka migranata u USK

U narednih deset dana trebalo bi da dođe do potpunog zatvaranja prihvatnih centara “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, potvrdio je premijer USK Mustafa Ružnić, piše oslobodjenje.ba.

On je istakao kako se radi o jednom od najvažnijih zaključaka sastanka koji je u Sarajevu jučer ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić održao s predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona, te s međunarodnim organizacijama koje prate migrantsku problematiku u BiH.

– Nema više prijema novih migranata u ‘Biri’ i ‘Miralu’ i ide se u pravcu njihovog konačnog zatvaranja. Istovremeno, dogovoreno je da se prošire prihvatni kapaciteti u kampu Lipa, gdje bi se smještali migranti u mnogo većem broju, istakao je Ružnić. Kada su u pitanju migranti koji borave na području Velike Kladuše, lokalne vlasti bi trebalo da odrede novu lokaciju van gradskog područja, gdje bi se, po uzoru na Lipu, formirao prihvatni kamp za smještaj migranata.

Ružnić je dodao da se, kako bi se uopšte pristupilo zatvaranju pomenuta dva centra, mora pristupiti izmještanju maloljetnih migranata koji borave u njima. Prema procjenama, takvih maloljetnika ima više od 500 i plan je da se smjeste u druge prihvatne centre van Unsko-sanskog kantona.

– Mi smo dostavili dokumentaciju i spiskove s imenima maloljetnih migranata i Služba za azil je dobila zadatak da pokrene potrebne aktivnosti u vezi s njihovim izmještanjem, kazao je Ružnić. On je potvrdio kako i dalje ostaju na snazi zaključci Operativne grupe za migrantsku krizu USK o zabrani prevoza i dolaska migranata na područje ovog kantona.