28 Jula, 2021

SDP USK : Pozivamo SDA i PoMAK da opravdaju “zabrinutost” i pokažu svoju “iskrenost” prema budžetskim korisnicima i građanima USK

Redakciji našeg portala pristiglo je saopćenje SDP USK, kojeg prenosimo u cjelosti:

Dok građani Bosne i Hercegovine, pa tako i Unsko-sanskog kantona u strahu i borbi za život, proživljavaju treći val Corona virusa, neočekivano ili možda očekivano svjedoče beskurpuloznoj političkoj igri prijestolja u najvišem zakonodavnom tijelu Unsko-sanskog kantona.

Obzirom da u javnosti cirkuliše bezbroj izjava ili bolje rečeno spinova od strane, kako političkih opcija koje participiraju u Skupštini USK, tako i pojedinih zastupnika, smatramo da je od iznimne važnosti građanima USK obrazložiti političku situaciju i uzroke blokade skupštinske većine.

Prije svega moramo ukazati na činjenicu da je klub SDP, zbog zdravstvenog stanja jednog od naših poslanika, oslabljen za jednog člana koji se trenutno nalazi na oporavku u Sarajevu, te je na taj način i trenutna većina oslabljena za podršku ”jedne ruke”.

Podsjećamo građane i kolege iz Pomaka na dvije bitne činjenice. Prvu, da su izborni rezultat prošlih godina, upravo pravili na pričama kako nikad ne bi koalirali sa SDA, te da su do prije par mjeseci sa nama i ostalim kolegama činili većinu i nosili breme odgovornsti politike koju smo kreirali koalicionom sporazumom.

Drugu, osim one da je Pomak prošle godine napravio politički salto mortale i u GV Bihać otišao u zagrljaj upravo onoj SDA koju je pljuvao i napadao u prošlim kampanjama, jeste da gospodin Šuhret Fazlić odbija našu ponudu da se vrati u SDP, ujedini ljevicu u Bihaću i sjedne na premijersku fotelju.

Želimo poručiti javnosti da će Klub SDP-a podržati Budžet USK, jer za razliku od kolega iz SDA i Pomaka imamo osjećaj odgovornosti prema najvažnijem dokumentu u našem kantonu od kojeg zavise hiljade sudbina građana Unsko – sanskog kantona, posebno onih koji svakodnevno izlažući svoje živote trpe teret pandemije i migrantske krize, a koji dolaze iz redova zdravstvenih radnika, policijskih službenika, prosvjetnih radnika, te velikog broja zaposlenika koji su pred odlaskom u mirovinu, a koji zbog političkih ”igara prijestolja” ne mogu ostvariti svoja zagarantovana prava iz radne obaveze.

Podsjećamo javnost da je MATEMATIKA JASNA, Klub SDA ima 9, a Klub ASDA (NES) 7 „ruku“ u Skupštini (FAMOZNIH 16). Kome narod daje najveću podršku, povjerenje? Dok se ne uvede elektronsko prebrojavanje glasova koje mi u SDP zagovaramo istina je upitna, a SDA takvu inicijativu koči na državnom nivou već dugo. Do tada, svjesni trenutne istine i stanja mi imamo samo 5 poslanika i treći smo politički subjekt po izbornom rezultatu.

Neozbiljno je da mi ponude dobivamo putem portala, odnosno neozbiljno je da se prikupljeni potpisi za mandatara ispred SDA plasiraju kao podrška SDP-u. Ovim putem pozivamo kolege iz SDA, a pogotovo iz Pomaka da prestanu biti trabanti SDA (trabant-figurativno: „Onaj koji pokazuje pretjeranu odanost, poslušnost, ulizica, udvorica“) i opravdaju svoju ”zabrinutost” i pokažu svoju ”iskrenost” prema budžetskim korisnicima i građanima USK, i podrže Budžet USK jer su svojim prljavim političkim igrama ”dotjerali cara do duvara”, te na taj način prvi put pokažemo da su nam iznad politika i jeftinih poena životi građana USK.

Želimo poručiti građanima i kolegama iz SDA i Pomaka, da, ukoliko do toga dođe da najveće i najodgovornije stranke na USK ne budu u mogućnosti obezbijediti skupštinsku većinu i normalno funkcionisanje kantona, da je SDP sigurno spreman biti dio rješenja (kao i do sad), a SDP kada bude imao najviše poslanika će preuzeti „palicu“ u svoje ruke. Odluke će donijeti ozbiljno i odgovorno na organima Partije.

Ali isto tako poručujemo trabantima da se u svim mogućim kombinacija bez njih može, može se i bez nas, ali teško! Ako SDP preuzme odgovornost za rješenje političke situacuje u kantonu VAS u tim konstalacijama ne može biti jer niste „DOSLJEDNI S KARAKTEROM“!